Evenimente

ZIUA NAŢIONALĂ a ROMÂNIEI la Buzău

Evenimentul nr. 36 din anul 2016

01-12-2016

Accesări: 160

La 1 DECEMBRIE 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. Acest moment hotărâtor în istoria neamului nostru, în care s-a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor, este simbolul peren al unităţii naţionale, al reconcilierii şi slăvirii eroilor care au luptat pentru reîntregire.

Manifestările prilejuite de această sărbătoare de suflet a românilor, ZIUA NAŢIONALĂ a ROMÂNIEI, au debutat, în faţa Prefecturii Buzău, la Monumentul Eroilor Neamului, cu o ceremonie militară de comemorare şi omagiere a făuritorilor unităţii neamului românesc.

După oficierea serviciului religios şi depunerea coroanelor şi jerbelor de flori la monument, au urmat alocuţiunile Prefectului judeţului Buzău şi a Comandantului garnizoanei Buzău.

După evocarea momentului de la 1918, a urmat un exerciţiu de îndemânare în mânuirea armei, drill team, executat de către militari din garnizoana Buzău.

În cadrul activităţilor dedicate marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918, comandantul Divizei 2 Infanterie "Getica", general-maior dr.Petrică-Lucian Foca şi Petre Emanoil Neagu, Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, au premiat elevii, participanţi la ediţia a VIII-a, a concursului de istorie, organizat de către Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu".

Festivitatea s-a încheiat cu o paradă militară organizată de către Divizia 2 Infanterie "Getica", structură reprezentativă a Forţelor Terestre Române.

Dispozitivul de defilare - peste 60 de mijloace tehnice şi aproximativ 600 de militari, a fost constituit din detaşamente de paradă, cu trupe şi tehnică aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, din garnizoana Buzău.

În alocuţiunea sa, general-maior dr. Petrică-Lucian Foca, comandantul garnizoanei Buzău, a transmis: ... "vă asigur astăzi, de ZIUA NAŢIONALĂ, că Armata României îşi va onora întotdeauna tradiţia, menirea şi misiunea de instituţie fundamentală a statului român şi va răsplăti, prin devotament, curaj şi onoare încrederea de care se bucură din partea cetăţenilor români, a partenerilor şi aliaţilor noştri.

Recunoştinţă faţă de soldatul român care s-a jertfit, rămânând, de cele mai multe ori, anonim, pentru ca numele său să se identifice, pentru eternitate, cu cel al ţării şi poporului său". ...

Parada militară de anul acesta a fost comandată de către colonelul Paul Rădulescu, şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie "Getica", ofiţer cu o carieră militară complexă, participant la exerciţii multinaţionale în ţară şi în străinătate.

La această activitate au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai mass-media locale şi cetăţeni ai municipiului Buzău.

Prin misiunile asumate, Armata României, care a îmbrăcat noua sa uniformă, cea a unei armate de profesionişti, îşi păstrează respectul tuturor românilor. Astăzi, ca şi atunci, aceasta a rămas un factor de stabilitate important, respectat în societate păstrând aceeaşi misiune: apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, a unităţii şi democraţiei constituţionale ale României.

Galerie foto:


2017 - Divizia 2 Infanterie "Getica" | Ultima actualizare: 22 martie 2017
Realizare site: Biroul Informatică
Administrare conţinut: Compartimentul Informare şi Relaţii Publice